Keuken organiseren: Onze tips!

Keuken organiseren: Onze tips!

Reading Time: 4 minutes

Koken is een leuke en vaak ontspannende bezigheid. Een niet opgeruimde keuken kan roet in het eten gooien. Zorg er dus voor dat je tijdens het inrichten van de keuken alles een vaste plaats geeft. Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat het design naast esthetische ook functionele waarde heeft. In dit artikel bespreken we ideeën voor organiseren van je keuken.

Op en aan het aanrecht

Het aanrecht of werkblad van je keuken valt altijd als eerst op wanneer je de keuken binnen komt. Het is daarom erg belangrijk om deze zo opgeruimd en overzichtelijk mogelijk in te richten. Als je een kleine keuken hebt raden we je aan om zo veel mogelijk van je spullen in je keukenkastjes te plaatsen. Laat ook je vensterbank leeg, zo zorg je ervoor dat je keuken ruimtelijk lijkt.

De zijkanten van het aanrecht blijven vaak onbenut terwijl deze juist ideaal zijn om allerlei kleine spullen aan te hangen. Maak bijvoorbeeld haakjes aan de zijkant en hang hier aan je handdoeken, wasdoek, theedoek etc. Omdat het aan de zijkant hangt valt het vaak niet op maar zijn ze wel binnen hand bereik.

Gebruik een zeepbakje naast je spoelbak, zet hier je schuursponsje en handzeep op. Doordat het op een bakje staat lijkt het een stuk georganiseerder dan als ze los op je aanrecht staan.

Kruidenrek Lazy Susan

Je kruiden kun je opbergen in een kastje, vaak worden ze daar vergeten. Daarom is een kruidenrekje of lazy susan zoals het ook wel heet een ideale oplossing. Zet dit rek vervolgens naast of in de buurt van je kookplaat, doordat ze in je oog veld staan zal je ze ook vaker gebruiken. Wil je het nog beter organiseren kun je ook overwegen om je kruiden in uniforme potjes te doen en deze te voorzien van gedrukte etiketten.

Heb je producten die je toch graag op je aanrecht wilt hebben zoals theezakjes, koffie, keukengerei etc? Plaats al deze losse items bij elkaar in een robuuste houten plank, tray, mand of pot. Hierdoor lijkt je werkblad toch een stuk opgeruimder maar heb je alles toch nog bij de hand. Manden en keramieken potten zijn ideaal hiervoor want ze geven niet alleen stijl maar ook handige opbergruimte.

In de kasten

De keukenkastjes van vele mensen zijn vol gezet met allerlei spullen en er is eigenlijk geen doorkomen aan. Soms is het zo erg dat je een kastje maar dicht laat omdat anders alles eruit valt. Dit komt vaak door twee dingen: Het kan zijn dat je te veel spullen hebt voor de ruimte in je keuken of het is net niet efficiënt georganiseerd. Hier volgen ideeën om het laatste probleem te verhelpen.

Erg voor de hand ligend maar wel een must zijn ‘organisers’. Installeer deze ‘organisers’ in je kasten. Deze bestaan in heel veel verschillende vormen, maten en stijlen. Je vindt dus ongetwijfeld wel iets dat past bij jouw keuken. Vooral een georganiseerde lade voor het bestek is een must.

Een metalen documenten verdeler is perfect om bakplaten, snijplanken en deksels in op te bergen. Om te voorkomen dat de organiser gaat schuiven, kun je een rubberen strip aan de onderkant vast maken.

organiseren met Afdruip rek in keukenkasten

Een afdruiprek voor de afwas, kan precies het zelfde doen, deze is ook erg geschikt om je pannen deksels in te bewaren. Omdat afdruiprekken vaak klein genoeg zijn om in je keuken lades te passen.

De ruimte onder je gootsteen is vaak moeilijk in te delen en flessen blijven vaak niet staan. Je kunt hiervoor een rekje (zoals voor de douche) in deze ruimte plaatsen. Hierin kun je makkelijk je afwasmiddel en sponzen bewaren.

We hadden het daarnet al even over een kruidenrekje op je aanrecht. Mocht dit niks voor jou zijn kun je ook jouw kruiden en specerijen bewaren in een rekje dat je in je kast plaatst. Zorg ervoor dat dit een gemakellijk rekje is om ook weer uit je kast te halen. Doe ze allemaal in een caddy die je na het koken meteen in een kast kunt opbergen. Je vindt caddy’s in verschillende vormen, maten en prijzen in elke winkel die keukengerei verkoopt.

Maak slim gebruik van de ruimte

In een keuken zijn vaak genoeg manieren om nog slimmer gebruik te maken van de ruimte die je hebt. Kijk bijvoorbeeld naar lege ruimtes met een rare vorm, zoals boven de koelkast of in hoeken, als mogelijkheden voor extra opbergruimte. Vaak is het vrij eenvoudig om op deze plekken een paar extra planken te monteren. Zorg er wel voor dat je planken niet veel hoger zijn dan hun inhoud.

De ruimte achter de kookplaat wordt vaak ook niet gebruikt terwijl dit een goede plek is om allerlei spullen te bewaren. Backsplash rekken bieden gemakkelijke opbergoplossingen. Aan deze rekken kun je bijvoorbeeld je messen of ander keukengerei ophangen.

Heb je graag verse kruiden binnen handbereik? En heb je een raam in je keuken? Probeer dit eenvoudige opbergidee eens: Installeer een plank tussen de kastjes naast jouw keukenraam. Zo krijgen je platen genoeg licht en kun je ze makkelijk water geven. Zorg er wel voor dat je de plank hoog genoeg installeert, zodat je er niet tegenaan stoot als je aan het aanrecht werkt.

Dit waren onze ideeën voor het makkelijkorganiseren van je keuken. Heb je een van deze ideeën uitgeprobeerd of heb je zelf nog een goede tips? Laat het ons weten in een reactie!

Dit vind je misschien ook interessant:

Wat kost een nieuwe keuken?

Badkamer decoratie: Onze tips!

Jaren 30 badkamer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.