Alles wat je moet weten over een Regendouche

Alles wat je moet weten over een Regendouche

Reading Time: 4 minutes

Regendouches zijn een luxe toevoeging aan iedere badkamer. De grote diameter van de douchekop zorgt voor de fijne ervaring van een regenbui. Toch is het van belang om over een aantal zaken goed na te denken voordat je een regendouche aanschaft. lees hier waar je op moet letten.

Wat is een regendouche?

Het is een douche maar eigenlijkis het vooral de kop die het speciaal maakt. Deze is vele malen groter dan een klassieke douchekop waardoor het een effect creëert van een regenbui. Omdat de kop zo veel groter is, word je lichaam volledig geraakt door de waterstralen. Veel mensen vinden het een ontspannend gevoel geven.

Let op! Niet alle cv-ketels zijn geschikt voor een regendouche. Dit heeft te maken met de capaciteit voor het produceren van warm water. Een regendouche heeft al snel 25 liter water per minuut nodig. Kan jouw cv-ketel dit niet aan maar wil je wel een regendouche kun je kijken naar een extra boiler, geiser of, ingrijpender, een cv-ketel met meer vermogen.

Soorten regendouches

Er zijn veel verschillende soorten en maten, de meest belangrijke zijn de inbouw en opbouw douches. Hier vertellen we later meer over. In principe geldt dat, hoe groter de douchekop, hoe comfortabeler de regenstraal. Naast de grootte van de kop kun je ook kiezen voor verschillende vormen zoals: een ronde, vierkante of rechthoekige vorm. Daarnaast word er ook veel gekozen voor een handdouche. Deze is ter toevoegen en dus dat kleine beetje extra luxe. Kies dan voor een additionele glijstang met een handdouche.

inbouw en opbouw

De belangrijkste twee soorten die er zijn; de inbouw en opbouw regendouches. Heel simpel uitgelegd is een inbouw regendouche, een douche waar je alleen de kop en kraan ziet. Bij een regendouche opbouw zie je ook de stang en eventuele slang.

Ben je van plan te verbouwen of renoveren? Dan heb je eigenlijk vrije keuze, je kunt de douche laten inbouwen. Hier heb je de keuze of je de kop aan de muur maakt of aan het plafond. Ga je niet verbouwen maar wil je toch een inbouw, dan is er breekwerk nodig. Een inbouw zorg wel voor minder schoonmaak werk maar zijn niet zo gemakkelijk te vervangen.

Het alternatief is de opbouwdouche. Daarbij is de douchestang zichtbaar maar voorkom je breekwerk. De kop zit aan de stang en deze wordt aan de muur bevestigd. Het water loopt door de stang, je hebt dus geen extra slang nodig. Hierdoor is deze makkelijker te vervangen. Daarnaast kun je aan de stang makkelijk een handdouche vastmaken. Daarnaast is een opbouw vele malen goedkoper dan een inbouwdouche.

Hoe hoog moet een regendouche hangen?

De vaakst gestelde vraag is hoe hoog je nu eigenlijk je douche moet hangen. Wil je zeker weten wat je opties zijn, adviseren we je om het aan een specialist vragen.

De perfecte hoogte bestaat niet en heeft ook te maken met je persoonlijke voorkeur. Daarentegen kan het wel fijn zijn om de regendouche zo hoog mogelijk op te hangen, zodat je optimaal kunt genieten van deze speciale douche. In de ideale situatie ongeveer 30 centimeter ruimte zitten tussen de douche en je hoofd.

Het is bij het plaatsen van een opbouw douche van belang dat de kop vrij van het plafond hangt. Houd zo’n 20cm aan als minimum, zodat je de douchekop goed kunt bevestigen. Vaak wordt er geadviseerd om de opbouw douche te plaatsen op een hoogte van 200- 230 cm.

Zijn regendouches milieu vriendelijk?

Het makkelijke antwoord is nee, maar dit verschilt wel erg per soort douchekop. Een regendouche verbruikt gemiddeld meer water dan een reguliere douchekop. Ter vergelijking; een handdouche verbruikt gemiddeld 9 liter minuut en sommige regendouches wel 25 liter per minuut.

Wil je zuiniger douchen, dan zal je niet alleen korter moeten douchen, maar ook de juiste douchekop moeten kiezen. Er zijn tegenwoordig wel regendouches met een speciale eco-stand, maar die halen het lang niet altijd bij het waterverbruik van de normale douchekop. Deze zo genoemde waterbesparende regendouche zijn er nog niet in veelvoud en dus relatief lastig te vinden. Ze zijn ook vaak een stuk duurder.

Hopelijk hebben we met deze informatie je op weg kunnen helpen naar de perfecte regendouche voor jou. Laat het ons weten met een reactie als je jouw perfecte douche hebt gevonden. Neem zeker ook een kijkje op onze website voor meer inspiratie!

Dit vind je misschien ook interesant:

Ontdek deze 3 regendouches

Focus op: Allibert douchesets

Grohe of Hansgrohe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.