Grohe of Hansgrohe?

Grohe of Hansgrohe?

Reading Time: 4 minutes

Grohe en Hansgrohe: iedereen heeft weleens gehoord van deze merken uit Duitsland. Ze staan beide voor innovatie, elegantie en hoge kwaliteit. Is er dan eigenlijk wel verschil tussen deze twee?

Er is vaak onzekerheid over hoe het nou komt dat deze twee merken, in naam en productaanbod, zoveel op elkaar lijken. Veel mensen denken dat beide merken deel zijn hetzelfde bedrijf. Met dit artikel gaan we hopelijk een eind maken aan deze onwetendheid! Lees snel verder!

De geschiedenis

Even voor alle duidelijkheid: beide merken zijn niet deel van hetzelfde bedrijf. Het zijn beide zelfstandige organisaties en zelfs stevige concurrenten in hun industrie. Maar de gelijkenis heeft een historie…

Hansgrohe

Het begon allemaal bij Hansgrohe, wat in Duitsland is opgericht in 1901 door Hans Grohe. In het jaar 1936 ging het bedrijf voor het eerst echt internationaal. De op één-na-oudste zoon Friedrich Grohe zou kort hierna het bedrijf Hansgrohe verlaten.

Friedrich kocht een sanitair fabriek genaamd Berkenhoff & Paschedag in Hemer, Duitsland in 1938. De naam van dit bedrijf werd in 1948 veranderd naar Friedrich Grohe Armaturenfabrik.

In 1953 nam Hans Grohe Junior het management van Hansgrohe over. Toen Hans Grohe Junior plots kwam te overlijden in 1960 nam Friedrich Grohe in zijn plaats het management over van Hansgrohe. In 1975 nam de jongste zoon, Klaus Grohe, het management van Hansgrohe weer over van Friedrich. Hierdoor kon Friedrich Grohe zich weer focussen op Friedrich Grohe Armaturenfabrik wat we tot op de dag van vandaag kennen als Grohe. Uiteindelijk begonnen beide merken overeenkomende producten te ontwerpen, produceren en verkopen wat ertoe leidde dat het concurrenten van elkaar werden.

Een erg interessante historie van beide merken, die eigenlijk uit één familie zijn ontstaan. Het is dus geen toeval dat beide namen zo op elkaar lijken. Tegenwoordig zijn de twee sanitair bedrijven niet meer in handen van de familie. Dit betekent dat de overeenkomst in de naam een ding uit het verleden blijft.

Maar nogsteeds blijft de vraag: wat onderscheidt deze twee merken?

Verschil Grohe en Hansgrohe

Oorspronkelijk was Grohe gespecialiseerd in kranen en Hansgrohe in douchekoppen. Tegenwoordig bieden ze beide een breed aanbod aan producten in watertechnologie, wat ze dus ook concurrenten in deze markt maakt.

De manier van werken is enigzins verschillend. Ondanks dat de producten op elkaar lijken gebruikt Hansgrohe externe designers en heeft Grohe zijn eigen designteam. Ook hebben ze allebei hun productielocaties op andere plekken. Grohe heeft locaties in Duitsland, Thailand en Portugal. Hansgrohe in Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Staten en China.

Kwaliteit

Als we kijken naar de kwaliteit is er weinig verschil te vinden tussen deze twee merken. Beide merken voorzien de klant van hoogwaardige kwaliteit en grote duurzaamheid.

Wanneer we een blik werpen op de reviews is er ook weinig verschil te vinden tussen de twee merken. In beide gevallen zijn de reviews erg positief en wordt er veel gepraat over de hoge kwaliteit. Allebei de namen worden geprezen voor de duurzaamheid en hoge kwaliteit. We kunnen hieruit opmaken dat de twee merken nek-aan-nek gaan.

Design

Bij beide merken staat ondere andere het design centaal. De verschillen in de producten zelf zitten in de allerkleinste details als het gaat om kleine onderdeeltjes en het uiterlijk. Daarom zijn er weinig echte verschillen qua design. Beide doen het heel goed op dit gebied en beide merken hebben prijzen gewonnen met hun designs waaronder de Red Dot Award.

Het grootste verschil is te vinden op de verpakkingen van de producten. Terwijl Hansgrohe liever groen gebruikt, gebruikt Grohe liever blauw. Groen staat in Hansgrohe’s geval voor het milieu en blauw staat in Grohe’s geval voor water. Dit verschil is alleen echt te zien in een doe-het-zelf-zaak. Een kijkje in de binnenkant van de verpakking verraadt echter opnieuw dat de twee erg op elkaar lijken.

Bekendheid

Ook is er een verschil in de naamsbekendheid. Dit verschilt echter per land. In België is Grohe bijvoorbeeld bekender dan Hansgrohe. De bekendheid van Hansgrohe is wel aanzienlijk gestegen.

Verder doen beide merken het heel goed als bedrijf. Ze hebben hun eigen patenten en beide bedrijven maken een omzet van iets meer dan 1 miljard per jaar.

Grohe of Hansgrohe?

En dan natuurlijk de vraag: ga je voor Grohe of Hansgrohe?

Grohe

Dit merk heeft een zeer uitgebreid assortiment met kwaliteitsproducten. Duurzaamheid is erg belangrijk en hun eigen team van designers maakt dit elke keer waar. Of je nou een Grohe keukenkraan of een Grohe wastafelkraan zoekt, met de bijzondere ingebouwde technologieën zal dit merk jou altijd blij verassen.

Hansgrohe

Ook Hansgrohe heeft een uitstekend en uitgebreid assortiment. Wat betreft kwaliteit levert dit merk op een gelijk niveau als Grohe. Hansgrohe werd in het verleden ook vaak geprezen voor de duurzaamheid, die centraal staat in de producten. Of je nou een Hansgrohe regendouche of een Hansgrohe badkamerkraan koopt, je kan jezelf gerust stellen dat je een goede keuze maakt.

De keuze tussen Hansgrohe en Grohe is helaas niet zo makkelijk. Beide bedrijven scoren zeer goed op gelijke vlakken en laten altijd een goede indruk achter. De keuze hangt uiteindelijk vooral van jouw persoonlijke voorkeur af.

Wat is jouw mening? Zijn beide merken gelijk aan elkaar of is er enigzins toch een verschil? Neem hiervoor gerust een kijkje in ons aanbod van Grohe of Hansgrohe! En vergeet niet een opmerking achter te laten. Wij horen graag van jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.