Kalkaanslag verwijderen: Onze tips!

Kalkaanslag verwijderen: Onze tips!

Reading Time: 3 minutes

Kalkaanslag, het lijkt wel een eeuwige probleem dat ieder huishouden kent. Kalkaanslag verwijderen is niemands favoriete klusje. Woon je voor het eerst op jezelf of heb je last van hardnekkige kalk of wil je gewoon een nieuwe methode proberen om het te verwijderen? Geen zorgen, in dit artikel geven we tips om kalk te verwijderen uit jouw badkamer.

Hoe ontstaat kalkaanslag?

Kalk ontstaat tijdens het verwarmen of koken van water. Er wordt vaak onderscheid gemaakt tussen hard en zacht water. Deze aanduiding heeft te maken met de hoeveelheid kalkconcentratie (deze concentratie bestaat uit calcium en magnesium mineralen). ‘Hard water’ heeft een hoge concentratie en ‘zacht water’ een lage concentratie.

Borrelen van kokend water is een chemische reactie

Het opwarmen van water zorgt voor een chemische reactie, deze is goed te zien in de vorm van borrelend water. We zullen je de scheikundige uitleg over de reactie besparen. Het belangrijkste wat je moet weten is dat de reactie ervoor zorgt dat Calciumcarbonaat en magnesiumcarbonaat ontstaat, deze stoffen zijn slecht oplosbaar in water en slaan daarom neer als kalkaanslag.

Hoe verwijder je kalkaanslag?

Het verwijderen van kalk, of ontkalken zoals het ook wel genoemd wordt. Kan op verschillende manieren, hieronder legen we wat manier uit aan de hand van een specifiek object dat je schoonmaakt. Er zitten wat aparte middelen tussen maar de meeste kun je ook gewoon schoonmaken met (natuur)azijn.

Glazen douchedeur

Maak een doek vochtig met natuurazijn en wrijf de douchedeur ermee in. Chromen producten vragen meestal iets meer poetswerk. Zodra de natuurazijn is opgedroogd kun je de douchedeur schoonspoelen.

Hardnekkige kalkaanslag verzamelt zich vaak in de anti-lek strip onder aan de douchedeur. Karnemelk kan dan een oplossing bieden.

Doordrenk een doek met karnemelk en leg deze vervolgens om de anti-lek strip heen. Laat het een nacht weken en in de ochtend kan de aanslag eenvoudig worden verwijderd met water.

Tegels

Voor het verwijderen van kalkaanslag van badkamertegels kun je ook wasverzachter gebruiken. Doe dit door een dopje wasverzachter in een halve emmer warm water te gieten en neem vervolgens de tegels ermee af. Laat dit even inwerken en spoel het daarna goed af met heet water. Doe dit zorgvuldig, anders kunnen de tegels glad blijven.

Kalkaanslag op badkamertegels

Douchekop & kraan

De meeste kalk zit vaak in de douchekop, douche slang of kraan. Als je de douchekop ontkalkt doe je dit het beste met schoonmaak azijn. Het beste kun je de douchekop of slang losschroeven en een dag of nacht in een bakje met schoonmaakazijn leggen. Azijn stinkt dus die geur wil je liever niet in huis hebben, zet daarom de bak in de tuin.

Mocht er nog steeds kalk op zitten, poets dan een keer grof met een borstel en laat hem daarna nog even staan in de azijn. Spoel alle onderdelen even af voordat je ze weer terug plaatst in de badkamer. Belangrijk: Laat je douche even een paar seconden lopen nadat je hem hebt schoon gemaakt, zo voorkom je azijn in je haar.

Natuursteen

Natuursteen is erg populair voor in de badkamer. Heb jij natuursteen in de badkamer, zoals een wastafel? Let hier dan extra goed op met schoonmaken! Natuursteen is zelf kalkhoudend vele schoonmaakmiddelen tasten niet alleen de kalkaanslag aan maar ook de natuursteen zelf.

Natuursteen wastafel Allibert Ovali

De enige optie om kalkaanslag van natuursteen te verwijderen is door gebruik te maken van een zuurvrije grondreiniger.

Hoe voorkom je kalk?

Helaas is dit niet zo makkelijk als het voorkomen van schimmel. Kalk zit namelijk in het water in Nederland. Hierom zijn er geen simpele trucjes die je kunt toepassen om het te voorkomen. Mocht je bereid zijn om toch te kijken naar een oplossing voor kalk, kom je al snel bij een waterontharder of mageneten. Er heest onenigheid en onduidelijkheid of deze methodes om klakaanslag te voorkomen werken. Daarnaast zijn deze opties vaak niet goedkoop omdat je ze toch het beste kunt laten plaatsen door specialisten.

Kortom, helaas is zijn erg geen makkelijke manieren om kalk te voorkomen, maar er zijn wel genoeg middelen om het mee te verwijderen. Deze middelen zijn makkelijk in gebruik en effectief.

Hopelijk werken onze tips voor jou! Heb je er een uitgeprobeerd of heb je zelf nog een tip voor het verwijderen van kalkaanslag? Laat het ons weten in een reactie!

Dit vind je misschien ook interessant:

Badkamer schoonmaken: Onze tips!

Schimmel verwijderen: Onze tips!

WC onstoppen: 3 snelle methodes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.