Schimmel verwijderen: Onze tips!

Schimmel verwijderen: Onze tips!

Reading Time: 3 minutes

Heb je nog geen goede oplossing gevonden tegen schimmel in de badkamer? Het is een veel voorkomend probleem maar goed te voorkomen en op te lossen. In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet doen tegen schimmel in de badkamer.

Ontstaan van schimmel

Om schimmel effectief te kunnen bestrijden is het belangrijk te weten hoe het nou eigenlijk ontstaat. Schimmel ontstaat in vochtige ruimtes, zoals de badkamer en keuken. Ook in kelders of een schuur is schimmel wel eens te vinden.

Het ontstaat door wat we condensatievocht noemen, dit ontstaat na afkoeling van warme lucht in combinatie met vaak onvoldoende ventilatie. Hier kun je denken aan de stoom die vaak in de badkamer hangt na het douchen of de stoom die ontstaat tijdens het koken.

Door onvoldoende ventilatie zet de stoom om naar condensatie vocht, wat vervolgens neerdaalt op tegels, ramen en kit randen van je douche of bad.

Hoe voorkom je schimmel?

Heb je nog geen last van schimmel of ben je net klaar met alle schimmel verwijderen en wil je het nu voorkomen? Hieronder vind je tips om het te voorkomen, want voorkomen is altijd beter dan schoonmaken

1.Verwarm je badkamer voor het douchen

schimmel in badkamer

Wanneer je badkamer een verwarming heeft is het een ideale manier om schimmel te voorkomen. Zet de verwarming voor het douchen aan, door de opgewarmde ruimte is er minder waterdamp en condenseert het ook minder

2. Ventileer je badkamer na het douchen

Zelfs als je een verwarming hebt in je badkamer is dit een tip die je moet toepassen. Het ventileren van je badkamer zocht ervoor dat het vocht kan verdwijnen. Een goede manier om dit te doen is om een raam in de badkamer op te zetten als je die hebt. Heeft jouw badkamer geen raam? Geen probleem! Laat dan de deur van de badkamer een tijdje open staan. Niet ideaal maar wel effectief. Als je een mechanische ventilatie hebt, gebruik deze dan vooral tijdens het douchen. Zo blijft het vocht niet hangen.

Schimmel verwijderen

Het verwijderen van schimmel is geen pretje maar wel noodzakelijk, niet alleen voor de schoonheid van je badkamer maar ook voor je eigen gezondheid. Je kunt natuurlijk gebruik maken van hiervoor speciaal gemaakte schoonmaakmiddelen. Deze zijn vaak aan de dure kant, je kunt ook schimmel verwijderen met huis, tuin en keuken middelen. Hier drie middelen om makkelijk schoon te maken:

  1. Azijn

Dit is vaak het bekendste huis, tuin en keuken middel dat gebruikt word tegen schimmel. Je hebt witte azijn nodig. Breng dit puur aan met een doekje of spons en laat het vervolgens even inwerken. Spoel het daarna extra goed af, anders is er een kans dat de azijnlucht in de badkamer blijft hangen.

2. Verdund bleekwater

Dit is de meest agressieve middel voor het schoonmaken. Deze oplossing kan namelijk schade brengen aan de ondergrond als je het niet zorgvuldig doet! Mocht je het wel willen proberen, dan meng je 25 milliliter bleekwater met 1 liter water. Vervolgens dep je de schimmelvlekken met een spons, die in het middel gedrenkt is

schimmel schoonmaken met spons
Maak altijd schoon terwijl je handschoenen draagt

3. Soda

Schimmel verwijderen met soda is vrij eenvoudig. Los 6 gram soda op in 1 liter heet water en giet dit mengsel vervolgens over de aangetaste plekken. Je kunt het er ook inwrijven met behulp van een borstel. Een borstel met zachte haren kan werken maar we raden aan om een borstel te gebruiken met harde haren, deze zijn vaak effectiever. Belangrijk is wel dat je alles goed naspoelt met schoon water.

Onze laatste tip: waar je schimmel ook verwijdert, doe dit nooit zonder water. Doe je het wel zonder water, dan verspreide je schimmelsporen in de lucht.

We hopen dat je met deze tips verder geholpen bent en het is gelukt om schimmel uit jouw badkamer te verwijderen. Heb jij zelf goede tips om schimmel te verwijderen uit de badkamer of keuken? Laat het ons weten in een reactie!

Dit vind je misschien ook interessant:

Badkamer schoonmaken: Onze tips!

Badkamer kit verwijderen

Wastafel onststoppen: Snel en Makkelijk!

2 thoughts on “Schimmel verwijderen: Onze tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.