Water besparen is eenvoudig met deze 5 tips

Water besparen is eenvoudig met deze 5 tips

Reading Time: 4 minutes

Gemiddeld verbruikt elke persoon 94 liter water per dag. Ook al is het er in overvloed in ons land, dat is nog geen reden om het te verspillen. We verbruiken vaak meer dan we nodig hebben. Besparen is niet alleen goed voor het milieu, het verlaagt ook jouw jaarlijkse rekening. In dit artikel vind je eenvoudige tips om thuis water te besparen.

1. Water besparen door een douche te nemen in plaats van een bad

Lopende douchekop

Douchen is meestal beter voor het milieu dan baden, aangezien er gemiddeld 100 liter nodig is om een bad te vullen. Echter is het wel zo dat als we langer dan 10 minuten douchen, we weer meer verbruiken dan als we een bad zouden nemen. Daarom moet je de voorkeur eigenlijk geven aan een snelle douche. Het bespaart je niet alleen water, maar ook energie, omdat de boiler minder water hoeft op te warmen.

2. Gebruik minder water bij het doorspoelen van het toilet

hangend toilet met bedieningspaneel

Het is geen geheim dat het toilet het product is in huis die het meeste water verbruikt. Vervang de spoelplaat door een bedieningspaneel met 2 spoelstanden om te besparen. Door de twee individuele standen heb je de mogelijkheid minder water te gebruiken afhankelijk van de boodschap. Een grote spoeling van 6 liter en een kleine spoeling van 3 liter is standaard en zorgt ervoor dat je enkel zoveel verbruikt als je nodig hebt.

Als je jouw spoelplaat niet kunt vervangen, is er een goedkope en eenvoudige truc die je kunt gebruiken om thuis water te besparen. Doe in het reservoir één of twee plastic flessen vol water. Dit zal de capaciteit van het reservoir verminderen, waardoor het minder vol zal lopen na elke spoeling. Zorg ervoor dat het reservoir nog genoeg kan vullen om goed door te spoelen, want als het volume eenmaal is ingesteld, heeft dat invloed op elke spoeling. Een andere manier is om de knop twee keer achter elkaar in te drukken, vaak zorgt dit ervoor dat het reservoir stopt met het loslaten van water naar het toilet.

3. Lekkage opsporen en verhelpen

Een lekkende kraan verspilt gemiddeld 4 liter per uur, wat neerkomt op een jaarlijks verlies van €200. Een lekkende spoeling verspilt 25 liter per uur, wat je gemiddeld €1,200 kost.

Lekkende kraan

Om een lek in huis te ontdekken, lees je de meter af voor je naar bed gaat. Zorg ervoor dat er ‘s nachts geen apparatuur wordt gebruikt (vaatwasser, wasmachine, enz.). Vergelijk vervolgens beide waarden de volgende ochtend. De cijfers mogen slechts een klein verschil vertonen. Is er een groot verschil, dan betekent dit dat er een lek is.

4. Water besparen door het gebruik van ecologische apparatuur

Grohe douche lopend

Een milieuvriendelijke douchekop biedt dezelfde prestaties als een standaardmodel, terwijl hij gemiddeld slechts 6 liter per minuut verbruikt, soms zelfs minder. Grohe ontwikkelde de EcoJoy-technologie die het verbruik met 50% vermindert. Dat betekent een grote besparing.

Voor een douchebeurt van 10 minuten met een milieuvriendelijke douchekop verbruik je ongeveer 60 liter. Met een gewone douchekop is dat tussen de 100 en 150 liter.

Als huiseigenaar kun je jouw douche ook uitrusten met een thermostatische mengkraan. Het warme water komt dan sneller en je hoeft de douche niet aan te laten staan tot de juiste temperatuur is bereikt. Je kunt douchemengkranen vinden voor minder dan €100.

Wanneer je zware apparatuur zoals een vaatwasser of wasmachine koopt, is het slim het verbruik te controleren. De meeste dure vaatwassers verbruiken 10 liter per cyclus. Om zoveel mogelijk te besparen, is het verstandig ze alleen aan te zetten als ze ook echt vol zitten.

5. Laat de kraan niet onnodig open

water besparen door kraan uittezetten

Als je de afwas met de hand doet, verbruik je gemiddeld 200 liter per keer als je de kraan de hele tijd laat lopen. Het is milieuvriendelijker om de gootsteen te vullen en van daaruit af te wassen.

Hetzelfde principe geldt als je jouw tanden poetst. Sluit de kraan tijdens het poetsen. Gebruik daarnaast een beker om je mond te spoelen.

Bij de douche kun je ervoor kiezen het water te stoppen wanneer je de zeep gebruikt. Bedenk dat één minuut zonder douche meerdere liters water bespaart.

Dit waren onze tips om thuis water te besparen. Nu zijn we benieuwd naar jouw tips, laat ze achter in een reactie hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.