Welke soorten wastafels zijn er?

Welke soorten wastafels zijn er?

Reading Time: 3 minutes

Wastafels worden vaak als vanzelfsprekend beschouwd. Je besteedt veel tijd aan het uitzoeken van badkuipen en toiletten, maar je denkt niet twee keer na over jouw wastafel. Tegen de tijd dat je je handen wast, heb je tijd om de waskom te inspecteren.

Het best kies je een lavabo die het best past bij je gezinssituatie en budget past. Maar denk ook aan de beschikbare plaats in de badkamer. Kies in een kleine badkamer voor een kleine wastafel met bijhorende ladekast. Indien je bijvoorbeeld ‘s morgens met meerdere personen tegelijkertijd gebruik wenst te maken van de wastafel, ga dan voor een dubbele wastafel.

Hangende wastafels

Hagende wastafel Villeroy & boch

Hangende wastafels worden aan de muur opgehangen. Dit soort montage zorgt voor een simplistische wastafel die weinig ruimte inneemt. Omdat ze de vloer niet raken, geven ze jouw badkamer de illusie van meer ruimte, en maken ze hem minder rommelig.

Het nadeel is dat je de afloop en sifon ziet hangen wat niet zo mooi is. Het voordeel is dat je alles makkelijk kan onderhouden als je bijvoorbeeld met een verstopping of lekkage te maken hebt.

Opzet waskom of opbouw wastafels

Opbouw wastafels

Ook bekend als waskommen of opzetkommen, zijn opbouw wastafels vaak de keuze van de hedendaagse of minimalistische badkamerinrichting. Deze worden gewoon op het wastafelblad geplaatst en gecombineerd met een hoge wastafelkraan of wand gemonteerde wastafelkranen. De vorm van de waskom is vaak rond, ovaal, vierkant of rechthoekig.

Inbouw wastafel

Deze wastafel zit ingebouwd in het badkamermeubel. De wastafel hangt in het meubel. Groot voordeel is dat alle leidingen automatisch weggewerkt zijn. Hier moet je er wel op letten dat de wastafelrand gelijk loopt met of dieper ligt dan het blad van het meubel. Dit soort wastafel zorgt voor een zeer gemakkelijk te reinigen oppervlak, en een slanke algehele look.

Inbouw wastafels

Fontein toilet

Fontein toilet

Een fontein toilet is een fantastische ruimtebesparende oplossing voor het kleinere toilet of de gastenbadkamer. Het bestaat meestal uit een wastafel met 1 of 2 kraangaten, omdat dit type wastafel kleiner is, moet je deze combineren met een kleinere wastafelkraan, zodat je comfortabel jouw handen kunt wassen.

Hoekfontein

Zoals de naam al zegt, is de hoekfontein zo ontworpen dat hij in bijna elke kamer in een rechte hoek past. Ze zijn ideaal voor toiletten of kleinere badkamers waar de enige beschikbare ruimte in de hoek van de kamer is. De muur draagt het volledige gewicht van de hoekfontein. Dit is een geweldige manier om ruimte te besparen, aangezien hoeken niet vaak worden gebruikt in badkamers.

Hoekfontein

Ten slotte is het belangrijk om het juiste materiaal voor de wastafel te kiezen, omdat dit de look, feel en stijl bepaalt die je wilt zien in je badkamerruimte. Vraag jezelf af wat voor soort afwerking en kleur je wilt. Hieronder hebben wij de meest populaire materialen op een rijtje gezet:

  • Mineraalmarmer
  • Keramiek
  • Beton
  • Composiet
  • Glas
  • Natuursteen

Hopelijk heb je inspiratie kunnen halen uit dit artikel voor jouw volgende wastafel. Welk type is jou favoriet? Laat het weten in de reacties!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.