Douchekraan vervangen: Onze snelle handleiding

Douchekraan vervangen: Onze snelle handleiding

Reading Time: 3 minutes

Heb je een nieuwe douchekraan gekocht of nodig en wil je hem zelf installeren? Geen zorgen! Met deze snelle handleiding is een douchekraan vervangen heel eenvoudig! Deze simpele instructies laten zien hoe je kraan vervangt. Iedereen kan het!

De leidingsystemen van kranen kunnen variëren tussen verschillende merken, maar de basisprincipes voor het vervangen van een douchekraan zijn over het algemeen hetzelfde; het is geen rocket science. Dus laten we beginnen…

Wat heb je nodig?

  • Waterpas
  • Bahco schroefsleutel
  • Doekje
  • Kit
  • Teflon tape

De voorbereidingen

Voordat we beginnen zijn er eerst een aantal dingen die moeten gebeuren. Het eerste is misschien wel het meest belangrijke. De hartafstand van douchekranen verschillen per merk. Deze zal namelijk 120mm of 150mm zijn. Voordat je een thermostaatkraan aanschaft moet je dus goed opletten of de kraan de juiste maat heeft. Met behulp van een koppeling kan een 150mm kraan wel op een 120mm muurplaat maar dit kan niet andersom.

Heb je de juiste maat douchekraan? Dan is het tijd om de hoofdkraan en eventuele boilerkraan af te sluiten. Zet vervolgens alle kranen in de badkamer en in hoger gelegen ruimtes open, dus ook de kraan die je wilt vervangen. Wacht totdat er geen water meer uit de kranen komt.

Thermostaat douchekraan

Oude douchekraan demonteren

  1. Draai de moeren los om de oude kraan te verwijderen. Draai ze linksom. Het kan zijn dat het lastig gaat, doe het daarom met beleid. Daarnaast is het belangrijk om en om – gelijkmatig dus- los te schroeven.
  2. Verwijder de rozetten en draai de aansluiting lost. Nu kun je de kraan verwijderen. Maak de tegels hierachter schoon.
  3. Als de S-koppelingen in goede staat zijn en een goede waterpas positie hebben, kun je ze hergebruiken. Je kunt ook kiezen om nieuwe koppeling te gebruiken.

Nieuwe douchekraan plaatsen

Hierna beschrijven we de stappen van het monteren van de nieuwe kraan. Daar gaan we:

  1. Vervang je de S-koppelingen, breng dan teflontape aan op het schroefgedeelte. Wikkel de tape 3 tot 5 slagen rond het één schroefgedeelte van beide s-koppelingen . Zorg ervoor dat de tape strak in het schroefdraad trekt, Dit doe je door de tape wat te rekken. Let op: Draai de S-koppelingen niet terug; dit kan de teflontape beschadigen en tot lekkage leiden.
  2. Draai de koppelingen in de waterleidingen en zorg dat de rozet en de moer van de kraan nog goed geplaatst kunnen worden. Let op: draai ze niet te vast want je moet ze eerst nog controleren.
  3. Controleer of beide koppelingen goed zitten: Zitten ze even diep? Zitten ze op de juiste hartafstand? Zitten ze horizontaal (waterpas)? Je kunt dit checken door de kraan losjes even te plaatsen en stel indien nodig de koppelingen iets bij.
  4. Sluit alle open kranen. Open de hoofdkraan en controleer de douchekraan op lekkage. Voelt de koppeling vochtig aan of lekt er water? Bevestig dan de tape opnieuw en volg daarna weer alle stappen.
  5. Kit nu de gaten dicht tussen de S-koppelingen en de tegels.
  6. Plaats nu de rozetten. Plaats de kraan en draai hem met een bahco sleutel vast. Doe dit door links en rechts om en om een slag te draaien. Om beschadiging aan de moeren te voorkomen, kun je een doek tussen de Bahco en de moer plaatsen.

Laatste twee stappen

We zijn er bijna nog maar 2 stappen te gaan.

  1. Deze stap kun je overslaan als je eerder al geen lekkage had. Had je wel lekkage open dan de hoofdkraan opnieuw en controleer nogmaals op eventuele lekkage.
  2. Controleer de temperatuur van de thermostaatkraan. Wijkt deze erg af van wat je gewend bent? Verwijder dan het afdekkapje van de temperatuur greep. Draai een boutje aan de binnenkant los, nu kun je de hele greep eraf halen. Zet de kraan open en draai net zolang aan de temperatuur regelaar tot het water 38 graden is. Zet de greep terug en plaats ook het afdekkapje terug.
Douchekraan vervangen

Gefeliciteerd! Je hebt succesvol je douchekraan vervangen! Heb je een thermostaat badkraan die je wilt vervangen? Dan werkt deze handleiding ook! We hopen dat je het artikel leuk vond. Laat een opmerking achter en vertel ons of je dezelfde stappen aanraadt of dat je misschien iets zou veranderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.