Keukenkraan Vervangen: onze Snelle Handleiding

Keukenkraan Vervangen: onze Snelle Handleiding

Reading Time: 3 minutes

Heb je een nieuwe keukenkraan gekocht en moet je even zelf de loodgieter uithangen? Geen zorgen! Met deze snelle handleiding is een keukenkraan vervangen heel eenvoudig! Deze simpele instructie laat zien hoe je in minder dan een uur je keukenkraan vervangt. Iedereen kan het!

De leidingsystemen van kranen kunnen variëren tussen verschillende merken, maar de basisprincipes voor het vervangen van een keukenkraan zijn over het algemeen allemaal hetzelfde; het is geen rocket science. Dus laten we beginnen…

Wat heb je nodig?

De meeste kranen worden geleverd in een set met alle onderdelen die je nodig hebt. Je kunt echter de voorkeur hebben voor deze twee flexibele, eenvoudig te monteren vervangings slangen, in plaats van degene te gebruiken die je bij de set ontvangt.

De volgende gereedschappen heb je nodig om succesvol een keukenkraan te vervangen:

  • Twee moersleutels om de moeren te lossen en vast te draaien.
  • Teflontape. Dit is belangrijk om de schroefdraadverbindingen af te dichten om lekkage te voorkomen.
  • Schroefpistool en schroevendraaier.
Keukenmengkraan met hoge uitloop. De keukenkraan vervangen

De voorbereidingen

Het belangrijkste is om de hoofdkraan af te sluiten. Verwijder vervolgens alle kastinhoud en afdekpanelen voor gemakkelijke toegang tot de leidingen. In sommige woningen is er een waterklep voor je warm- en koudwatervoorziening uit de boiler en de zoldertank. Draai na het sluiten van de hoofdklep ook de warmwaterklep van de ketel dicht.

Leidingen en wasbak ontmantelen

  1. Begin met het demonteren van de afvoerleiding die op de gootsteen is aangesloten. Plaats een emmer onder de leidingen voordat je de buis loslaat, om het overgebleven water in de leidingen op te vangen.
  2. Open vervolgens de aansluitingen van de warm- en koudwaterleidingen. Elk kraan- en sanitairsysteem is een beetje anders. Het zou kunnen dat je de leidingen aan beide kanten moet loskoppelen om de gootsteen en kraan eruit te kunnen tillen.
  3. Als je gootsteen aansluitingen heeft, maak deze dan los met een schroefpistool. Duw daarna de connectoren terug en til de gootsteen eruit. Maak vervolgens de oude kraan los met een moersleutel.

Montage van de nieuwe keukenkraan

Hierna beschrijven we de stappen van het monteren van de nieuwe kraan. Daar gaan we:

  1. Sluit eerst de draadstang van de gootsteen/kraan aan.
  2. Plaats vervolgens een rubberen o-ring over de ronde sleuf van de kraan.
  3. Schuif daarna de rubberen afstandhouder over de draadstang.
  4. Sluit een flexibele slang aan en schuif de kunststof afstandhouder over de draadstang.
  5. Schuif daarna in het gootsteengat en sluit de tweede slang aan.
  6. Zet beide vast met een moersleutel, maar niet te strak (gebruik indien nodig teflontape).
  7. Schuif de metalen bevestigingsplaat op zijn plaats en draai de moer vast. Draai de moeren vast met een moersleutel om de nieuwe kraan op de gootsteen te bevestigen.

Nog een paar stappen…

  • Sluit de oude leidingen weer aan op de hoofdwaterleidingen. Gebruik Teflontape rond de schroefdraadverbindingen om lekkage te voorkomen.
  • Sluit flexibele slangen aan op de hoofdwaterleidingen. Gebruik opnieuw teflontape.
  • Zorg ervoor dat de rubberen o-ring correct in de moer zit voordat je deze vastdraait. Draai vervolgens vast met twee moersleutels.
  • Zet alle gootsteenbevestigingen op hun plaats vast en sluit de afvoerpijp van de gootsteen weer aan.
  • Draai de hoofdwatervoorziening en de warmwaterklep van de ketel open en controleer of alle aansluitverbindingen niet lekken.
Eengreepsmengkraan in de keuken. keukenkraan vervangen

Gefeliciteerd! Je hebt succesvol je keukenkraan vervangen! We hopen dat je het artikel leuk vond. Laat een opmerking achter en vertel ons of je dezelfde stappen aanraadt of dat je misschien iets zou veranderen.

2 thoughts on “Keukenkraan Vervangen: onze Snelle Handleiding

  1. Goed om te weten hoe ik een nieuwe kraan moet monteren. Onze huidige kraan is al oud en lekt de laatste tijd steeds meer. Hierdoor hebben we ook last van kalkaanslag wat natuurlijk erg vervelend is. Ik hoop dat de kraan gemakkelijk te vervangen is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.