Wastafel Ontstoppen: Snel en Makkelijk!

Wastafel Ontstoppen: Snel en Makkelijk!

Reading Time: 3 minutes

Is je wastafel verstopt? Laten we je wastafel ontstoppen, zelfs zonder ontstopper! Volg onze stapsgewijze handleiding om te leren hoe je een wastafel in de badkamer ontstopt. Je wastafel ontstoppen was nog nooit zo eenvoudig. Lees dit artikel en je hebt snel weer een werkende afvoer. Hierdoor hoef je geen loodgieter te bellen en bespaar je ook nog eens geld!

Opzetwastafel met Grohe wastafelkraan

Wat heb je nodig:

  • Gootsteenontstopper

Heb je geen gootsteenontstopper, maar wil je graag snel je wastafel ontstoppen? Dan heb je de volgende middelen nodig:

  • Handdoek of keukenpapier
  • Zuiveringszout
  • Azijn
  • Citroen of limoen
  • Kokend water
  • (Biologische waspoeder)

Laten we beginnen met het ontstoppen van de afvoer! Blokkeer eerst de overloop (als jouw wasbak er een heeft) met een handdoek of keukenpapier. Vervolgens zijn er twee manieren om een wastafel te ontstoppen, afhankelijk van of je een ontstopper hebt of niet.

Zonder gootsteenontstopper

  1. Meet eerst de ingrediënten af. Neem zo’n 30 gram zuiveringszout, 250 mililiter azijn en 1 volle kan kokend water (ongeveer 2 liter).
  2. Giet vervolgens het zuiveringszout in de afvoer. Pas op dat het in de afvoer valt en niet overal in de wasbak.
  3. Giet daarna de azijn erbij. Het mengel begint nu te bruisen en er zullen wat bellen verschijnen. Dit is het gevolg van de chemische reactie. Het is een goed teken, want de chemicaliën eten de verstopping in jouw afvoer als het ware op.
  4. Door de overloop te blokkeren met een handdoek of keukenpapier, zullen de bellen niet opstijgen en blijft de chemische reactie geconcentreerd op de verstopping.
  5. Wanneer je een onaangename geur ruikt, kun je wat geperst citroensap in de afvoer gieten. Doe dit voordat je het kokend water erin giet.
  6. Laat het zuiveringszout en de azijn voor 15 minuten zijn werk doen. Zet ondertussen een volle waterkoker aan.
  7. Giet het kokend water in de afvoer. Zo spoel je de azijn, het zuiveringszout en de verstopping weg. Op dit moment kun je gelijk controleren of de wasbak sneller leegloopt dan voorheen. Stroomt het nog niet weg zoals zou moeten? Herhaal dan stap 1 tot en met 7 net zolang tot het water met normale snelheid weg stroomt.

Met gootsteenontstopper

  1. Verwijder eerst de gootsteenstop, vooral als deze in een pop-up afvoerset is bevestigd. Deze stap is belangrijk, anders duw je de stop op en neer in plaats van de verstopping te verwijderen.
  2. Vul vervolgens de gootsteen met water; genoeg om de afvoer te bedekken.
  3. Plaats nu de gootsteenontstopper op de afvoer en druk deze naar beneden, totdat je voelt dat je een afdichting hebt gecreëerd.
  4. Laat de ontstopper nu zijn werk doen door hem ongeveer 10 á 20 keer krachtig op en neer te duwen. Zorg ervoor dat de ontstopper dus goed aansluit rond de afvoer. Hierdoor ontstaat de zuigkracht in de afvoer.
  5. Haal tenslotte de ontstopper van de afvoer en controleer of je de blokkade hebt verwijderd, door het water te laten stromen. Stroomt het water niet met de gewenste snelheid weg? Herhaal de stappen dan nog een keer of probeer de methode zonder gootsteenontstopper.

Wat als je geen zuiveringszout, azijn of citroen hebt?

Je kunt biologisch waspoeder gebruiken wat je misschien wel in huis hebt. Hierdoor glijdt de verstopping door de riolering. Wanneer je dit middel gebruikt, gooi je twee eetlepels biologisch waspoeder in de afvoer. Daarna giet je een volle kan met kokend water erbij. Dit moet de blokkade verwijderen.

Kan ik mijn wastafel ontstoppen met bleek?

Tot op een zekere hoogte, ja. Combineer dan bleekmiddel en kokend water en giet dit vervolgens in de afvoer. Desondanks, zal het geen blokkade met haren verwijderen.

Witte opzetwastafel met mengkraan

Goed gedaan! Je hebt de wastafelafvoer succesvol ontstopt. Als je het een interessant artikel vond, laat dan een opmerking achter en laat ons weten of je meer artikelen als deze zou willen lezen!

One thought on “Wastafel Ontstoppen: Snel en Makkelijk!

  1. Goed om te weten hoe ik mijn wastafel moet ontstoppen. Het water loopt namelijk niet meer goed weg en wellicht komt dit door zeepresten. Ik ga beginnen met zuiveringszout. Hopelijk zorgt dit er ook voor dat de stank verdwijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.