Natuurstenen wastafels

Natuurstenen wastafels

Reading Time: 3 minutes

De natuurstenen wastafels zijn gemaakt van natuursteen. Natuursteen wordt gemaakt van hardsteen. Dit geeft de wastafel een luxe en natuurlijke uitstraling, waardoor een natuurstenen wastafel erg goed in een klassieke badkamer past. De grootste voordelen van een wastafel van natuursteen zijn dat de wastafels uniek zijn in structuur en kleur. Omdat natuursteen een natuurproduct is zal er altijd onderscheid bestaan tussen wastafels, je zult niet 2x een 100% identieke wastafel tegenkomen. Hierdoor heb jij een unieke wastafel die andere mensen niet bezitten!

Goed om te weten is dat natuursteen echter erg gevoelig is voor chemische producten, tevens is het poreus en niet krasbestendig. Het is daarom niet verstandig je wasbak schoon te maken met chemische middelen, een nat doekje is voldoende. Het advies is om natuursteen producten voor te behandelen en te onderhouden met een speciaal impregneermiddel, zodat je er langer plezier van kan hebben.

Ondanks dat de populariteit voor natuurstenen wastafels de afgelopen jaren flink is gestegen, zijn er natuurlijk ook nadelen verbonden aan deze wastafels. Het grootste nadeel is dat natuursteen relatief veel onderhoud vereist. Natuursteen is namelijk kwetsbaar voor vlekken zoals; kalk van water en vuil. Dit kun je gelukkig voorkomen door je wastafel te impregneren met een speciale impregneermiddel. Hierdoor zul je lang van je wastafel kunnen genieten.

Do’s en Don’ts

Gebruik geen zuur

Veel soorten natuurstenen zijn gevoelig voor zuur. Dat komt omdat ze vaak kalk bevatten; kalk reageert met zuur. Je krijgt dan doffe plekken in het natuurstenen oppervlak. Bepaalde zure middelen kun je dus beter vermijden, zoals de volgende producten;

  • antikalk-middelen
  • azijn
  • zoutzuur
  • citroensap of -zuur
  • sinaasappelsap
  • wijn
  • frisdrank met prik

Kijk dus ook uit met een glaasje wijn in de badkamer! Mocht je bijvoorbeeld lekker genieten in je bad en vervolgens je glas leeggooien in de wasbak. Het leeggooien kun je dan beter in de keuken doen *ergens waar je geen natuurstenen wastafel hebt.

Gebruik geen schuursponsjes

Hoewel natuursteen enorm duurzaam en keihard is, kan het niet goed tegen schurende bewerkingen. Dat betekent dat je geen schuursponsjes moet gebruiken om je wasbak schoon te maken. Gebruik bij voorkeur alleen zachte, schone doeken om natuurstenen wastafels mee schoon te maken. Als er een kalklaagje is ontstaan dat met geen mogelijkheid meer weg wil zonder enig geweld, gebruik dan de zachte achterkant van een schuursponsje en wrijf hiermee voorzichtig over het laagje. Gebruik tevens absoluut geen antikalk-middel!

Gebruik geen bijtende middelen

Naast zuurhoudende schoonmaakmiddelen, moet je ook bijtende, agressieve middelen als chloor, ammonia, gootsteenontstopper en ovenreiniger uit de buurt houden bij je mooie natuurstenen wastafel.

Gebruik geen heet water

Maak de natuurstenen elementen in je badkamer ook niet schoon met heet water. Dat kan de beschermlaag beschadigen en die is nodig om te zorgen dat er geen vlekken in de stenen kunnen trekken!

Waar kun je natuursteen dan wel mee schoonmaken?

Er zijn een heleboel reinigingsmiddelen op de markt die speciaal bedoeld zijn voor natuursteen. Daar kun je gebruik van maken als de natuursteen in je badkamer vuiler is geworden dan de bedoeling is en je wat extra reinigingskracht nodig hebt. Maar wat makkelijker is, is het bijhouden van je natuursteen. Dat is eigenlijk heel eenvoudig. Daarvoor hoef je maar twee dingen te doen: 

  • twee keer per week even schoonmaken met een lauwwarm sopje met groene zeep;
  • dagelijks even spoelen met schoon water en goed droogmaken.

Als je zo leest wat je allemaal niet mag doen met natuursteen, dan lijkt het misschien onmogelijk om zo’n prachtig natuurstenen wastafel mooi te houden. Maar eigenlijk valt dat heel erg mee. We zijn alleen met zijn allen gewend om allerlei agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken in de badkamer en dat is nu juist niet goed.

De truc is dus regelmatig schoonmaken met een lauwwarm sopje. Op die manier zorg je dat kalk, maar ook zeepresten en tandpasta, geen kans krijgen om zich vast te zetten op de natuursteen. Tevens zijn we alweer aan het einde van dit artikel gekomen. Mocht je vragen hebben, laat dan vooral een reactie achter, wij beantwoorden deze graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.