Jaren 70 badkamer

Jaren 70 badkamer

Reading Time: 4 minutes

Iedereen heeft een eigen persoonlijke smaak en stijl. Zo ook in badkamers. Er zijn liefhebbers voor moderne en strakke designs of liefhebbers voor een industriële badkamer. Aan de andere kant is er de jaren 70 badkamer die nog altijd veel sfeer brengt met de juiste details. Maar wat is nou typerend voor een badkamer in een jaren 70 stijl? En hoe creëer je deze? In dit artikel gaan wij jou daar meer over vertellen.

Jaren 70 interieur stijl

Decoratief, kleurrijk en zondermeer extravagant: dat waren de jaren 1970. Dit was vooral een tijd van ontwikkeling, het uitproberen van nieuwe vormen, kleuren en materialen. Zo ook voor de stijl in de badkamer, er werd veel geëxperimenteerd met kleuren en stof combinaties. Veel waarvan we vandaag de dag niet aan willen denken. Zoals tapijt in de badkamer. Maar deze periode heeft ook veel goeds gebracht die je vandaag de dag nog steeds goed kan implementeren in jouw badkamer.

Naast de kenmerkende meubels die we hieronder zullen bespreken waren er nog twee andere kenmerken die echt geassocieerd worden met de jaren 70 badkamer stijl. De eerst zijn de grafische patronen die zowel op de vloer als de muur werden gebruikt. Als je deze stijl in een iets moderner tintje wilt is de tegel-collectie Century Unlimited van Villeroy & Boch hiervoor perfect. De serie bestaat uit acht soorten vloertegels.

Het tweede zijn de aardetinten waar de tijd vooral om bekend staat, avocadogroen, gebrand oranje en bruin. Ook waren er enkele variaties, zoals mosterdgeel.

Inbouw bad met douche

Naarmate er meer stromend water kwam, werden badkuipen steeds gangbaarder. Een inbouw bad is het meest typische jaren 70 meubel. De vaak verassende kleur van het bad, zorgde voor een bijzondere uitstraling. Een mooie manier om dit in te brengen in jouw badkamer is gebruik te maken van kleine tegels. Hoewel kleine klassieke vierkante tegels een echt vleugje nostalgie uitstralen, hebben ze een eigentijds tintje als je ze alleen op de rand van het bad zou plaatsen. Als je toch nog meer kleur wilt toevoegen is een volledige muur met dit soort tegeltjes een goed alternatief.

inbouwbad met tegeltjes

Omdat men in de jaren 70 vaak in de badkuip douchte, was een badkraan met handdouche onmisbaar. Nog typerender voor een vintage stijl is echter een muur gemonteerde douche aan één kant van het bad. Tenslotte maak je het helemaal af met een douchescherm of douchegordijn (voor de voordeligheid het liefst met een printje).

Vrijstaande & Dubbele wastafels

Villeroy en Boch Hommage wastafel

Een wastafel die begon in de jaren 20 en die in de jaren 70 nog steeds veel te vinden was in huishoudens was een vrijstaande wastafel. Deze staat op een uiteenlopende voet of heeft soms twee poten aan de voorzijde. Vaak betreft dit een enkele wasbak. Merken als Villeroy en Boch en Victoria + Albert bieden dit soort wastafels met een modern tintje veelvuldig aan. Het zal het volgende pronkstuk zijn in jouw nostalgische badkamer.

dubbele wastafel

Daarnaast kwam er een nieuwe trend opzetten in Europa op het gebied van wastafels. Namelijk de dubbele wastafel, hierdoor werd het mogelijk voor man en vrouw of ouders en kinderen om tegelijkertijd de badkamer te gebruiken.

Duoblok toilet & Bidet

Een echt jaren 70 toilet is een duoblok toilet. Een duoblok heeft vaak een ouderwetse uitstraling, omdat de pot leunt op een voet en de strotbak niet wordt weggewerkt. In de jaren 70 hadden veel toiletbrillen een ‘vachtje’. Tegenwoordig is dit niet meer te vinden, maar een gekleurde toiletbril is een goed alternatief voor die extra jaren 70 stijl. Bovendien zijn ze makkelijk te installeren.

Doordat mensen meer inzicht kregen in de rest van de wereld onder andere door films werden bepaalde element uit badkamers van andere landen geïmiteerd. Een goed voorbeeld hiervan is het bidet dat graag in de moderne Nederlandse en Duitse badkamer werd ingebouwd, maar zelden werd gebruikt.

Ondanks dat het toentertijd weinig werd gebruikt is het tegenwoordig toch iets wat volgens ons niet mag ontbreken in een jaren 70 badkamer. Een indrukwekkend voorbeeld is de collectie La Belle van Villeroy & Boch. De licht gebogen lijnen en de fijne reliëfs maken de keramische producten tot exclusieve blikvangers.

We kunnen zeggen wat we willen over de smaak van de jaren zeventig, maar je kunt ze nooit beschuldigen van soberheid. Hopelijk kun je nu aan de slag om van jouw badkamer een jaren 70 badkamer te maken! Laat weten wat je van het artikel vond. Wij horen graag van je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.