Badkamerkasten: Welke Soorten?

Badkamerkasten: Welke Soorten?

Reading Time: 4 minutes

Om badkamerspullen op te bergen en om jezelf van comfort te voorzien, zijn badkamerkasten onmisbaar. Je gebruikt een badkamerkast voornamelijk om spulletjes in te bewaren, zoals handdoeken, toiletpapier, douchegels en shampoos, make-up en nog veel meer. Zo heb je alles dicht bij de hand en daarmee verhoog je de mate van comfort in de badkamer. Bovendien ziet de ruimte er netter en schoner uit wanneer je alles kunt wegzetten achter een gesloten deurtje. In een opgeruimde badkamer kun jij je beter ontspannen, wanneer je bijvoorbeeld heerlijk ligt de baden.

Badkamerkasten hebben echter ook een esthetische functie: ze bepalen grotendeels de stijl en het design van de badkamerruimte. Maar wat voor een badkamerkast past in jouw badkamer? Waar kun je uit kiezen en wat zijn de mogelijkheden?

4 soorten badkamerkasten

Wij maken onderscheid tussen vier verschillende badkamerkasten. Dit onderscheid maken wij op basis van het formaat en de montageplek in de badkamer. Een badkamerkast kan echter op nog veel meer fronten en details variëren. Er bestaat daarom een eindeloze keuze. In dit artikel behandelen wij het onderscheid op basis van formaat en de plek in de badkamer waar de kast meestal gemonteerd wordt.

Op de afbeeldingen hieronder zie je de vier verschillende varianten.

Wastafelmeubel

Een wastafelmeubel noemt men ook wel een wastafel onderkast. Deze wordt namelijk onder de wastafel geplaatst. Vaak heeft een wastafel onderkast twee lades, waardoor je je spullen netjes kunt sorteren. Met een wastafelmeubel heb je je badkamerspulletjes binnen handbereik.

Wastafel onderkasten zijn verkrijgbaar voor enkele en dubbele wastafels. Wastafelmeubels voor dubbele wastafels zijn vooral erg praktisch wanneer je samen tegelijkertijd gebruik maakt van de wastafel, want ieder kan een eigen kant van de kast indelen. Zo hoef je elkaar niet te storen tijdens ieders ochtend- en avondrituelen.

Verder is een wastafelmeubel ideaal, omdat het niet al te elegante leidingen onder de wasbak verbergt. Wastafelmeubels zijn zeer geschikt voor kleine badkamers. Het hangende aspect laat de ruimte namelijk groter lijken. Bovendien is er vaak plek onder de kast vrij om er bijvoorbeeld een wasmand te plaatsen.

Halfhoge kast of zijkast

Halfhoge kasten of zijkasten zijn kleiner van formaat en kunnen overal in de badkamer gemonteerd worden. Toch kunnen de afmetingen sterk verschillen. Zo zijn er smalle kasten die in de lengte hoog reiken, maar ook brede kasten. In de meeste gevallen beschikt de zijkast over deurtjes in plaats van lades.

Ook zijkasten zijn ideaal in kleine badkamers, omdat het kleinere formaat weinig ruimte in beslag neemt.

Hoge badkamerkast

Een hoge badkamerkast, ook wel kolomkast genoemd, is een smalle, hoge kast. Wederom zijn hoge badkamerkasten ideaal in kleine badkamers, omdat ze in de breedte maar weinig ruimte in beslag nemen. Kolomkasten zijn slanke kasten en zijn daarom elegant en tijdloos. Er bestaan veel variaties. Naast de keuze uit talloze materialen en afwerkingen, kun je badkamerkast op verschillende manieren indelen. Zo zijn er kolomkasten met een, twee of drie deuren, of met een open vlak.

Een hoge badkamerkast is bovendien zeer geschikt voor gezinnen met kleine kinderen. Op de hoogste schappen kun je namelijk gevaarlijke voorwerpen bewaren.

Spiegelkast

Een spiegelkast is, zoals de naam al doet vermoeden, een badkamerkast met een spiegel. Deze brengt het meeste comfort en gemak wanneer je hem boven de wastafel bevestigt. De spiegel zit vaak op beide deuren van het kastje gemonteerd. In sommigen gevallen zitten er zelfs spiegels aan de binnenkant van de kast. Zo heb je makkelijk toegang tot een spiegel en je badkamerspullen tegelijkertijd.

Spiegelkasten bestaan er tegenwoordig in de meest luxe uitvoeringen. Zo zijn er spiegelkasten met verlichting of spiegelkasten met verwarming om te voorkomen dat de spiegel beslaat in de vochtige ruimte. Er zijn zelfs varianten waarbij er stopcontacten in de binnenkant zitten voor zeer moderne, strakke badkamers.

Hopelijk ben je met dit artikel op weg geholpen en kun je aan de slag met je eigen aankoop van de juiste badkamerkast. Nogmaals, de opties en mogelijkheden zijn eindeloos. Een grote badkamerkast is fijn, maar het moet wel in de ruimte passen en niet té veel opvallen.

Alle badkamerkasten in dit artikel en nog veel meer vind je op onze website! Laat weten wat je van het artikel vond door een reactie te plaatsen hieronder in de comments. Wij horen graag van je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.