Bad of Douche?

Bad of Douche?

Reading Time: 3 minutes

Heb je een kleinere badkamer of wil je graag een nieuwe stijl dan moet je vaak keuzes maken. Kiezen tussen een douche of bad is zo’n keuze, Waar kies je voor? Het heerlijk om in een warm bad te dobberen, maar voor je opfrisbeurt is een douche onmisbaar. In dit artikel geven we je een overzicht van alle voor- en nadelen van beide opties. Maar we geven je ook wat extra informatie zodat je nog een betere keuze kunt maken.

Bad of Douche beter voor milieu?

Uit onderzoek blijkt dat douchen veel populairder is dan in bad gaan: in 1995 badderden we één keer in de 5 dagen, nu is dat nog maar één keer in 25 dagen. Een gemiddelde douchebeurt duurt 9 minuten en verbruikt 65 liter warm water en een bad 120 liter per keer . Elke dag onder de douche gaan kost dus minder water dan elke dag in bad gaan.

Voor- en nadelen van baden

Baden brengen voordelen mee op het gebied van gezondheid. Zo kunnen warme baden spierpijnen verzachten en pijnklachten als gevolg van spier en of bot ziektes verminderen. Een ander voordeel, zeker voor gezinnen, is wel dat baden veiliger en makkelijker is voor kinderen. Zoals bij veel dingen kleven er ook nadelen aan baden. Zo nemen badkuipen meer ruimte in en kost baden meer tijd dan het nemen van een douche. Hoe groter de badkamer, hoe meer ruimte je voor een bad hebt.

Vrijstraand bad Barcelona

Dat wil niet zeggen dat een kleine badkamer geen bad kan hebben. Met een hoekbad of inbouwbad maak je namelijk optimaal gebruik van je ruimte. Een bad heeft vaak een hoge rand. Ben je wat ouder of niet zo goed ter been dan is het vaak niet zo makkelijk om het bad in of uit te komen. Denk hier van tevoren dus goed over na.

Voor- en nadelen van douches

Zoals al eerder benoemt is douchen is aantrekkelijker dan baden wanneer het aankomt op het gemiddelde verbruik. Daarnaast is douchen veel sneller en schoner, omdat het vuil direct wegspoelt. Veel mensen met blessures en ouderen hebben vaak meer baat bij een inloopdouche, omdat deze goed toegankelijk is. Een inloopdouche kun je gemakkelijk inlopen en het elimineert drempels of hoge randen waar je over kunt vallen. Daarnaast zijn douches in veel verschillende stijlen en vaak op maat gemaakt leverbaar. Zo kun je de douche helemaal afstemmen op jouw wensen.

Inloopdouche

Dan zijn er uiteraard ook wat nadelen van douches te noemen. Zo zijn afdichtingslekken lastiger te repareren, douches hebben meer onderhoud en schoonmaakbeurtjes nodig dan baden. Een veel voorkomend fenomeen met een inloopdouche his dat het water soms de badkamervloer op loopt. Dit kun je eenvoudig met een trekker weghalen, maar het zorgt toch voor ongemak.

Ten slotte kun je niet in elke badkamer een inloopdouche plaatsen. Dat komt omdat de afvoer in de grond moet worden geplaatst. Een oplossing is een douchebak te plaatsen.

Alternatief bad of douche

Stel je wilt toch graag een bad en douche in huis maar je hebt er de ruimte in je badkamer niet voor. Wat zijn dan de alternatieven? Een bad in douche is een optie. Ook kun je out of de box denken over waar je wel ruimte hebt. Een goed alternatief is een bad op de vloer in je slaapkamer. Dit kan ook goed voor een douche, er zijn steeds meer mensen die een douche in hun kast laten maken. Zolang je slaapkamer een goede ventilatie heeft hoeft dit geen probleem te zijn.

Douche in slaapkamer

Kiezen voor een bad of douche

Wanneer je moet kiezen tussen bad of douche, is het belangrijk om te kijken naar jouw eigen toekomstplannen. Wil je zo lang mogelijk in de woning blijven wonen? Kies dan voor wat jouw voorkeur heeft. Ben je van plan het huis relatief snel te verkopen? Dan kun je beter kiezen voor een moderne douche om het huis zo veel mogelijk waarde te geven voor potentiële kopers.

Zet voor jouw badkamer alles op een rijtje en bekijk de vele mogelijkheden die er zijn. Kies jij voor een bad of een douche ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.