Toiletbril Kopen: Waar Op Letten?

Toiletbril Kopen: Waar Op Letten?

Reading Time: 3 minutes

De WC bril is een essentieel onderdeel voor elk toilet. Een toiletbril kopen lijkt een eenvoudige klus. Er zijn echter een aantal punten waar je op moet letten wanneer je op zoek bent naar de juiste wc-bril. Deze vatten wij voor jou in dit artikel samen. Zo kun jij straks een toiletbril kopen die perfect past en helemaal aan jouw wensen voldoet!

Maten wc-bril

De grootte van de toiletbril is de sleutel tot het kiezen van de juiste zitting die bij jouw toilet past. Als je de correcte maat kiest, kun je het zonder problemen installeren. Gelukkig zijn er standaardmaten van toiletbrillen die op meerdere toiletten passen.

wc pot afmeten

Heeft jouw toiletpot echter een specifieke maat, meet dan de afstand tussen de bevestigingsgaten op de toiletpot. Dit noemen we ook wel de hartafstand. Meet vervolgens de lengte (van de bevestigingsgaten tot de voorste rand) en breedte van de toiletpot (tot de buitenste randen). Wanneer je eenmaal deze maten hebt, kun je opzoek naar een passende wc-bril met identieke afmetingen.

Materiaal van de toiletbril

Er bestaan verschillende materialen waarvan een toiletbril gemaakt kan worden. We noemen een aantal veelgebruikte materialen en bijhorende voordelen op.

Houten wc-bril

Een houten toiletbril is vaak gemaakt van samengeperst hout. Het voordeel is dat het snel opwarmt, waardoor je aangenamer en comfortabeler zit. Bovendien heeft het een unieke look. Ze zijn echter vaak iets prijziger.

Duroplast wc-bril

Duroplast is een veelvoorkomend materiaal in toiletbrillen. Het is een kunstof materiaal versterkt met andere vezels. Het is goed bestand tegen chemicaliën, sterk, licht, krasbestendig en antibacterieel.

Plastic toiletbril

Plastic kan verschillende samenstellingen aannemen, waardoor iedere samenstelling zijn eigen eigenschappen heeft. Zo kan een plastic wc-bril variëren in sterkte, krasvastheid of reinigingsgemak. Desondanks is het in alle gevallen het meest hygiënisch.

Thermohard of thermoplastisch materiaal

Een kunststof materiaal dat bijzonder resistent is. Een wc-bril van dit materiaal gaat lang mee. Daarnaast, is het recyclebaar, stevig, duurzaam en zeer eenvoudig te onderhouden.

4 wc-brillen gemaakt van verschillende materialen
4 veelvoorkomende materialen in wc-brillen

Wc-bril schoonmaken

Het is belangrijk om jouw toiletbril goed te onderhouden. Des te langer die mee gaat. Pas echter op met bijtende middelen. Die zullen de bril eerder beschadigen.

Het enige wat je nodig hebt is een zachte doek of spons en een licht sopje. Maak de onderkant en bovenkant van de bril en de klep hiermee schoon. Je kunt eventueel water met azijn gebruiken. In dat geval meng je een half glas witte azijn met één liter water.

Toiletbril schoonmaken

Andere opties in toiletbrillen

Softclose toiletbril

Stijgend in populariteit is de softclose wc-bril. Deze toiletbril zakt langsaam naar beneden, waardoor je nooit meer zal schrikken van de hard klap. Bovendien is dit een veilige oplossing voor huishoudens met kleine kinderen.

De softclose toiletbril bevat zogenaamde softclose scharnieren. Een siliconen of rubberen buisje zorgt voor wrijving, waardoor de wc-bril alleen maar traag kan zakken.

Wc-bril bevestigen

Een wc-bril monteren is super makkelijk en in 10 minuten is de klus geklaard. Allereerst haal je alle onderdelen uit de verpakking en controleer je met de instructies of het pakket compleet is. Daarna kun je de toiletbril in de daarvoor bestemde gaten plaatsen. Met de bijgeleverd afdichtringen en moeren kun je de bril vast schroeven. Draai de schroeven niet te hard vast om te voorkomen dat je de toiletpot beschadigt.

Wc-bril bevestigen

Een toiletbril kopen was nog nooit zo eenvoudig! Nu weet je waar je op moet letten. Lees waar je op met letten wanneer je een toilet koopt in ons artikel Toilet Kopen: Waar je Op Moet Letten“. Heb je nog vragen of tips voor ons? Aarzel dan niet om hieronder een opmerking achter te laten. Wij horen graag van je!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.