Hoe maak je een toilet schoon?

Hoe maak je een toilet schoon?

Reading Time: 4 minutes

Een schoon toilet is wellicht het belangrijkste onderdeel van een net huishouden. Alleen, is dit niet altijd even makkelijk omdat je het bijvoorbeeld een rotklus vindt, of je denkt dat het te lang duurt. Terwijl, het eigenlijk zo schoongemaakt is. Om je een handje op weg te helpen, hebben we in dit artikel een stappenplan geschreven over een toilet schoonmaken, zodat jij vanaf vandaag altijd een schoon en fris toilet hebt.

Het gene wat we als eerste aan je mee willen geven is dat het belangrijk is om bij het ‘schoonste’ gedeelte van de WC te beginnen met schoonmaken en dat je vervolgens werkt naar het meest verontreinigde gedeelte. Oftewel, maak eerst de spoelknop schoon en daarna pas beginnen met het schoonmaken van de bril. Op deze manier kun je dezelfde doek voor de hele WC gebruiken.

Voor dat er überhaupt begonnen kan worden met het schoonmaken van het toilet, is het van groot belang om alles eerst goed op te ruimen. Gooi lege toiletrollen, kranten en tijdschriften enzovoort weg. Heb je een pedaalemmer , leeg deze doe er een nieuwe afvalzak in. Om het makkelijker te maken, zet de toiletrolhouder, het afvalemmertje en de toiletborstelhouder buiten de toiletruimte, zodat je alles grondig en gemakkelijk schoon kunt maken.

Vervolgens trek je de huishoudhandschoenen aan, spuit je toiletreiniger of eventueel schoonmaakazijn in de wc-pot (ook onder de rand) en borstel je met de toiletborstel de binnenkant van de pot goed schoon. Daarna laat je de wc-borstel voor ongeveer 10 minuten in de pot staan. Zo kan het reinigingsmiddel inwerken en wordt ook de wc-borstel zelf schoon gemaakt. Het is trouwens van belang dat je het product vanaf onder de rand van de toiletpot in de WC doet. Het zal vervolgens vanzelf naar beneden kruipen en de rest van de binnenkant van de pot bedekken. Eén maal de fles langs de rand halen is voldoende. Laat het middel inwerken!

Uit onderzoek blijkt dat onderdelen van het kleinste kamertje doorgaans 30 x meer bacteriën bevatten dan de WC bril. Oftewel, geef de deurklink, lichtschakelaar en spoelknop tijdens het schoonmaken van het toilet ook wat aandacht! Gebruik een prop wc papier en wat spiritus, hier kun je het goed mee reinigen.

Spuit een klein beetje badkamerspray op de WC-deksel en wrijf deze schoon met een vochtige microvezeldoek. Poets ook het gedeelte achter de WC-bril. Vergeet dit gedeelte vooral niet schoon te maken, want het wordt sneller stoffiger dan je denkt. Doe ook de bril naar beneden en maak het zitgedeelte schoon. De onderkant van de WC-bril verdient ook wat aandacht. Spuit badkamerspray op de onderkant van de bril en poets deze schoon met de microvezeldoek, pak indien nodig ook een nieuwe microvezeldoek. Spuit een beetje extra op de noppen waar de bril op steunt. Deze neigen het viest te worden.

Zowel de rand aan de binnenkant van de pot, de bovenkant van de rand als de buitenrand van de pot moet je schoonmaken. Spuit een beetje badkamerspray op de rand en wrijf deze schoon met de vochtige doek. Spoel tussendoor de doek uit als je WC erg vies is. Haal de borstel stevig heen en weer in het doortrekgat van de pot.

Tip! Hang een toiletblokje aan de rand van de pot, voor een frisse WC! Dit zorgt ervoor dat elke keer als je doorspoelt er een klein beetje geparfumeerd schoonmaakmiddel door je WC gespoeld wordt waardoor kalkaanslag bijna geen kans krijgt en de WC dus fris blijft ruiken. Ook kan een handdouche WC erg nuttig zijn, om een toilet te reinigen. Het is een accessoire voor toiletten, en kan als vervanging dienen van toiletpapier. Maar het is dus ook ideaal om de toilet zelf schoon te maken. Tevens is het van belang om goed de website te bekijken en de informatie goed door te nemen, bij sommige producten moet het snoer (voor hetwater) apart besteld worden.

Om het echt af te maken, maak je na het toilet ook de rest van de ruimte natuurlijk even schoon. Maak een nieuw sopje met allesreiniger en neem de wanden af. En heb je een raam en/of spiegel in je toiletruimte? Maak deze dan ook meteen even schoon met bijvoorbeeld een prop wc papier en een scheutje spiritus!

Na het schoonmaken van het toilet en de wanden, zijn we bijna klaar met schoonmaken en kun je gaan genieten van een kopje koffie of een lekker glas wijn. Maar maak eerst nog even een nieuw warm sopje met allesreiniger, zodat ook de boven- en onderzijde van de wastafel, de kraan en het eventuele zeeppompje schoongemaakt kunnen worden. Hierna droog je alles na met een droge doek!

Ten slotte, de laatste stap! Het dweilen van de vloer! Zodra dit gedaan is, laat de vloer goed drogen en zet de toiletrolhouder, het afvalemmertje en de toiletborstelhouder weer terug in de toiletruimte. Ondertussen spoel je de dweil en de microvezeldoekjes uit. Was je handen met handschoenen, trek vervolgens ook de handschoenen uit en leg of hang deze te drogen. Was daarna nog eens je handen maar deze keer met een verzorgende zeep, want schoonmaken met handschoenen aan kan je handen goed uitdrogen!

Nu zijn we bij het einde van dit artikal aangekomen. Hopelijk hebben we je goed op weg kunnen helpen! Mocht je vragen hebben, laat vooral een reactie achter! Wij beantwoorden deze graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.