Gootsteen ontstoppen: 5 methodes

Gootsteen ontstoppen: 5 methodes

Reading Time: 4 minutes

Is je gootsteen verstopt en wil je weten hoe je jouw gootsteen kunt ontstoppen? Dit artikel laat je zien hoe gemakkelijk je dit zelf kan doen met verschillende methodes! Laten we eens een kijkje nemen!

1. Gebruik kokend water om de gootsteen te ontstoppen

Borrelen van kokend water is een chemische reactie

De eerste en eenvoudigste methode is om kokend water in de gootsteen te gieten om te proberen hem te ontstoppen. Het hete water helpt om de afvalstoffen te verdunnen en de verstopping op te lossen mits deze niet te groot is.

2. Een ontstopper gebruiken om jouw gootsteen te ontstoppen

Gootsteen ontsoppen met ontstopper

Laten we proberen om een gootsteen te ontstoppen met een ontstopper.

  1. De gootsteen moet gevuld worden met heet water tot hij ongeveer 1/4 tot 1/2 vol is.
  2. Plaats dan de gootsteenontstopper boven de afvoer. Zorg ervoor dat je de gootsteenstopper en andere losse onderdelen in de gootsteen verwijdert. Zorg ervoor dat je de overloop volzet met een doek. Zo kan de lucht niet via een andere kant binnenkomen en werkt het vacuüm beter.
  3. Werk de ontstopper nu snel op en neer, ongeveer 4 keer met al jouw kracht. Trek de ontstopper van de afvoeropening. Nu zou het water moeten beginnen weg te lopen, als dit niet het geval is, herhaal dan zo vaak als nodig. Als je te maken hebt met een hardnekkige verstopping, dan zullen de drie onderstaande methodes de truc doen.

3. Gebruik azijn en baking soda om jouw gootsteen te ontstoppen

Als het je niet gelukt is om je gootsteen te ontstoppen met het water of de ontstopper, of als je liever een andere methode gebruikt, hoef je alleen maar in je keuken te kijken voor azijn en baking soda (zuiveringszout).

Onstoppen met baking soda
  1. Trek ter bescherming een paar rubberen handschoenen aan. Gebruik een kom of een container om het water uit de gootsteen te halen.
  2. De verhouding is 1 kopje baking soda op 1 kopje azijn. Giet eerst de soda in de afvoer; eventueel gemorste vloeistof moet in de opening worden geduwd. Doe de stop in de gootsteen, zodat de azijn niet opborrelt en eruit stroomt
  3. Wacht minimaal 10 minuten om de oplossing te laten inwerken op de verstopping. Zodra je ziet dat het mengsel is opgehouden met borrelen, giet je kokend water door de afvoer om eventuele resten te verwijderen.
  4. Herhaal dit proces totdat de gootsteen is ontstopt en het water gemakkelijk weg stroomt.

4. Gebruik een chemisch schoonmaakmiddel

Chemische ontstopper

Als de verstopping niet verdwijnt met kokend water, is het gebruik van een chemisch reinigingsmiddel de meest gebruikelijke oplossing. Het bestaat in verschillende vormen, waaronder gel, vloeibaar of vast.

  1. Giet de benodigde hoeveelheid in de gootsteen
  2. Laat het gedurende de geadviseerde tijd op de informatie van het product intrekken
  3. Spoel vervolgens door water in de gootsteen te gieten

Deze oplossing is eenvoudig en snel, maar pas op, want de producten zijn zeer giftig en kunnen de plastic onderdelen van jouw afvoer beschadigen. Het is belangrijk om voor gebruik de informatie op de fles te lezen.

5. Gebruik een trekveer

Als de verstopping zich verder in de afvoer bevindt, kun je een trekveer gebruiken. De meeste verstoppingen zitten in de sifon van de gootsteen of verder in de afvoer van jouw huis.

Gootsteen ontstoppen met Trekveer
  1. Schuif de punt van de veer in de afvoer, en duw langzaam.
  2. Het kan zijn dat je de veer moet schudden of draaien om hem door de afvoer buizen te krijgen. Indien nodig, trek je eraan en duw vervolgens om het vooruit te helpen.
  3. Blijf duwen tot hij een stevig obstakel tegenkomt, een teken dat je de verstopping hebt bereikt.
  4. Draai langzaam. De kurkentrekker vorm op de punt zal zich in de verstopping boren die de leidingen blokkeert.
  5. Trek nu aan de veer. Doe dit wel met beleid, je wilt je afvoer niet kapot trekken. De kans is groot dat de verstopping breekt en het water wegloopt.

Goed gedaan! Je hebt jouw gootsteen ontstopt. Je kunt nu weer gerust gebruik maken van je keuken. Laat hieronder een reactie achter als je het artikel leuk vond of als je je eigen tips wilt delen over hoe je een gootsteen kunt ontstoppen! We kijken uit naar je reacties!

Dit vind je misschien ook interresant:

Kalkaanslag verwijderen: Onze tips

Schimmel verwijderen: Onze tips

Wc ontstoppen: 3 snelle methodes

2 thoughts on “Gootsteen ontstoppen: 5 methodes

  1. Goed om te weten hoe ik het beste mijn gootsteen kan ontstoppen. Ik heb in het verleden heet water geprobeerd, maar ik ga er voortaan soda doorheen mixen. Hopelijk lost dit hardnekkige vuilresten op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.